Prin continuarea navigarii pe site-ul avocatsecuiu.ro va exprimati acordul privind folosirea fisierelor de tip cookie.

Pentru mai multe detalii va rugam vizitati pagina Termeni si Conditii !

Sunt de Acord !

Mediere

Medierea este un mod de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, sub îndrumarea unei terţe persoane specializate: mediatorul. Acesta ghidează discuțiile dintre personele aflate în contrarietate de interese, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al acestora. În cazul medierii este esențială increderea pe care partile o acorda mediatorului, acesta având rolul de a facilita negocierile dintre ele si a le sprijini în vederea rezolvării neînțelegerilor, prin obținerea unei soluții reciproc convenabile.

Mediatorul trebuie sa determine părțile să-și expună deschis situația conflictuală si sa le ajute să găsească soluții eficiente si durabile care sa satisfacă nevoile fiecareia. Acesta are obligatia de a explica din faza inițială procedura de mediere si de a raspunde la intrebarile ce ii sunt adresate, menținând echilibrul în discuție.
În continuare, fiecarui participant la procedura de mediere i se acordă oportunitatea de a-și prezenta cazul fara a fi intrerupt. Mediatorul nu stabileste cine are dreptate si nu caută vinovați. El ajuta participanții să analizeze deschis problemele lor si să identifice soluții viabile.

În condițiile în care participanții hotărăsc de comun acord adoptarea unei soluții care sa-i avantajeze, mediatorul ii va ajuta sa redacteze un acord cu privire la intelegerile la care au ajuns.
Avantajele medierii sunt numeroase, fiind o procedură din ce în ce mai uzitată. Astfel:

Procedura medierii este reglementata de legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, act normativ in cuprinsul caruia sunt detaliate toate etapele si cerințele desfasurarii unei asemenea proceduri.

Inapoi